Alkalmazotti díj Méhes Imre részére

A Kalász Művészeti, Nevelési Alapítvány 10 éve alapított 100 ezer Ft összegű díját a zeneiskolai dolgozók anonim szavazatai alapján idén Méhes Imre, iskolánk egykori szolfézs és kórusvezető tanára nyerte el.
Méhes tanár úr 1978-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola középiskolai énektanár és karvezetőképző tanszakán. Már abban az évben elhelyezkedett a balassagyarmati zeneiskolában, ahol 1993-ig tanított. Közben megnősült, két gyermeke született és 1983-tól a pomázi zeneiskola tanára lett, majd Eredics Gábor igazgató úr hívására 1999-től a budakalászi zeneiskolában is vállalt szolfézstanári és korrepetítori feladatokat. Számos növendéket készített fel elméleti tárgyakból zeneművészeti pályára, de akár zongorakísérőként is lehetett rá számítani. Az utóbbi években alma matere, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene tanszékének szolfézs-zeneelmélet tanára is volt.
Rendkívül sokoldalú tapasztalattal rendelkezik és mindig az alaposság, gondosság, szakmai maximalizmus jellemző Rá, aki megfeszített figyelemmel követi és segíti a tagság tevékenységét. Az általa vezetett csoportok, előadók méltán érezhetik, hogy bizalommal támaszkodhatnak rá. A zenetanítás mellett „kedvenc elfoglaltsága” a különböző profi és amatőr zenei együttesek, főleg kórusok vezetése. A Budakalászi Kórust 2006-ban alapította, de élete során Budapesten, Balassagyarmaton, Pomázon és Leányfalun is vezetett kórusokat. 1994-től a pomázi Zenés Diákszínpad vezetője volt, akikkel számos színvonalas előadást vittek színre. Budakalászon az Ő nevéhez fűződnek a zeneiskolai adventi tanári koncertek növendékekkel kiegészült zenekarral és kórussal előadott produkciói. De fontos megemlíteni a 2 évvel ezelőtti Magyar Himnusz TV felvételét is, melyet minden nap műsorzáráskor sugároz a Budakalász TV.
Köszönjük, hogy Tanár Úr mindig azon munkálkodik, hogy az iskolai művészetoktatás minél szorosabban kapcsolódhasson a városi művelődéshez, kultúrához.
Jobbulást és nagyon jó egészséget kívánunk Neki, hogy még sokszor legyen alkalmunk együtt muzsikálni és tanulni az Ő kimeríthetetlen tapasztalataiból.


Méhes Imre

Arany Kalász Díj - Növendék kategória

Idén egy klasszikus és egy népzenei műfajban tanuló növendék illetve csoport nyerte el az Arany Kalász Díjat. Az egyik Bouchal Dorottya Lili, 9. osztályos zongorista Dankovics Valéria osztályából, aki az utóbbi években számos területi, országos és nemzetközi szóló- és négykezes zongoraversenyen mutatta meg tehetségét és hozott el sok értékes díjat, dicséretet. Ajándékba egy értékes zeneakadémiai hangversenyutalványt kapott. A másik díjazott a Lenfonó együttes (Gődény Boglárka, Lyócsa Gabriella, Szabados Orsolya, Szarka Nóra, Vági Dorottya, Váradi Lili, Váradi Réka-népi ének és Kiss Csongor-tekerő), akiknek felkészítő tanárai Papp Ágnes és Németh András. Ez a formáció több városi, területi és országos versenyen, fesztiválon szerepelt magas színvonalon szép sikerrel. Az alapítvány 40.000,- Ft értékben járul hozzá a csoport 2 napos nyári szakmai kirándulásához.

Arany Kalász Díj – Támogató kategória

Ebben az évben Bouchal András, zongorista növendékünk édesapja nyerte el a díjat. Évekre visszamenőleg sokat köszönhetünk Neki, hiszen rendezvényeink kapcsán sokszor segített már különböző nyomtatványok, plakátok, poszterek, molinók elkészítésében és a gyerekek, tanárok versenyekre történő szállításában.


A díjakat Eredics Gábor, az alapítvány elnöke adja át. Minden díjazottnak szívből gratulálunk!