Felhasználónév:
Jelszó:
Cím: 2011 Budakalász, Szentendrei út 9/A • Telefon/fax: 26/343-418, 26/540-418 • Mobil: 30/445-83-83 • Email: iskola@kami.hu

Arany Kalász díjat kapott Spáth Oszkár tanár úr!

A nevelőtestület titkos szavazatai alapján az Arany Kalász Díj alkalmazotti kategóriájában idei díjazottunk iskolánk rézfúvós tanára. Spáth Oszkár, mindenki Oszi bácsija meghatározó személyisége és különleges színfoltja a budakalászi Zeneiskolának.

De kezdjük csak az elejéről: Kürttanári diplomáját 1978-ban szerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni tagozatán. Ettől az évtől tanított rézfúvós hangszereket az abonyi, a kazincbarcikai, a dédestapolcsányi zeneiskolákban, majd 2000-től a Kalász Művészeti Iskola tanára lett. 2007-ben vette át a fúvószenekar irányítását, melynek repertoárjában a kalászi német nemzetiségi hagyományokat kívánta megjeleníteni, ezért ettől az időponttól az együttes elsősorban sváb népzenét játszik. A 2009 óta Kamp János Kapelle néven ismert együttes karmestere sokáig felesége, Spáthné Faragó Éva volt, majd az utóbbi pár évben Oszi bácsi egykori növendéke Binda Balázs vette át a karmesteri pálcát, míg Tanár úr a tuba szólam elhagyhatatlan játékosa azóta is.

Növendékeit, zenekarát mindig szívesen szerepelteti az iskolai koncerteken, rendezvényeken, területi és országos fesztiválokon, versenyeken. A zenekart több alkalommal is eljuttatták feleségével minősítő versenyre, melyeken kiváló minősítést értek el. Elmaradhatatlan szereplői a városi ünnepélyeknek, a testvérvárosi delegációnak és a legkülönfélébb városi rendezvényeknek – mint például a városnap, szüreti felvonulás, sváb bál, Disznótoros fesztivál, Kalászi Vigasságok, Pilisi kóstoló. Oszi bácsi vezetésével egy pillanat alatt jó hangulatot varázsol a vidámságáról, fesztelenségéről híres zenekar. Számos növendéke nyert konzervatóriumi felvételt, de a nem zenei pályát választó tanítványai is szoros kapcsolatban maradtak a zenével és a zenekar életével. Az öreg diákok visszajárnak a fellépésekre, a nyári fúvószenekari táborokba, ezzel erősítik a közösséget és mutatnak példát a kisebbek számára. Tanár úr támogató szerepet vállalt a fúvószenekari tagokból álló Kalász Jazz Band létrejöttében is.

Morgós mackó álruhája alatt meleg, érzékeny szív dobog, ugyanakkor zavarbaejtően őszinte tud lenni.  Sokszor az egész épületet betölti öblös kacagása, majd váratlanul megjelenik a különböző termekben valamilyen poénnal, amit a kollégák és a gyerekek szinte már várnak.

Oszi bácsi a szélesebb rétegek zenei képzésében is aktívan részt vesz, hiszen a teniszpályára nyíló tanterme ablakából a sportolók is elsajátíthatják a trombitaiskola darabjainak ABC-s neveit – melyeket igen nagy hangerővel énekel tanítványainak.

Jövő év elején nyugdíjba vonul, de reméljük, sokszor visszalátogat majd hozzánk, mert hiányozni fog személyisége.

 A díjat intézményvezetőnk, Hermeszné Uracs Mónika adta át Spáth tanár úrnak: