Cím: 2011 Budakalász, Szentendrei út 9/A • Telefon/fax: 26/343-418, 26/540-418 • Mobil: 30/445-83-83 • Email: iskola@kami.hu

Magunkról

 

  Városunkban több évtizedes múltra tekint vissza a klasszikus zenei oktatás: kihelyezett tagozataként (1976-tól) – igen korlátozott számban – működtek tanszakok a Vujicsics Tihamér Zeneiskolához kapcsolódva. A művészeti nevelés, zongora, fafúvós tanszakokon, évente közel ötven gyermek részére volt elérhető.

A dinamikusan fejlődő nagyközség vezetése is felismerte e lakossági igényt, és 1997-ben megalapította a Kalász Művészeti Iskolát a Faluház ÁMK részeként. A Faluház új épületének átadása új feltételeket teremtett a zeneiskola számára. Ez az esztendő jelenthette az alapfokú művészetoktatás nagy ívű fejlődési folyamatának kezdetét Budakalászon, mely a tanszaki kínálat, a műfaji többrétűség, a pedagógus és gyermeklétszám tekintetében egyaránt megmutatkozott.

Az 1997/98-as tanévben a képzési kínálat tizenegy tanszakra bővült, a – meglévő zongora, fafúvós oktatás mellett – gitár, rézfúvós, harmonika, népi hangszerek és népdaléneklés beindításával. Nagyobb számban válhattak növendékeinkké azok a budakalászi gyerekek, akik korábban más településen tanultak helyben nem oktatott hangszereket. Közel kétszáz tanulóval és 16 pedagógussal indulhatott a részleges önállóság első éve, majd további új tanszakok indultak. A létszám stabilizálódott, az iskola a település művészeti életének elfogadott, egyik meghatározó pedagógiai műhelyévé vált. A tervezett és prognosztizált fejlődés töretlenül ívelt felfelé. A fenti folyamatok vezettek ahhoz, hogy – az Önkormányzat döntése szerint – iskolánk a 2001/2002-es tanévet, a Faluház AMK szervezetéből kiválva, önálló intézményként indíthatta.

2003 szeptemberében vehettük birtokba új, önálló épületünket. Az épület organikus stílusával magasrendűen harmonizál a Faluház épületével. Méretarányai, külső megjelenése családias, bensőséges hangulatot áraszt.

2008 júliusában újabb összevonás következett be, melynek során megalakult a három intézményegységből álló Kós Károly Művelődési Központ.

2012-ben a Képviselő-testület döntése értelmében a zeneoktatás intézményegysége a Kalász Suli Általános Iskolába olvadt be. Innentől kezdve a Kalász Suli Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Tagintézményeként folytattuk oktató, nevelő tevékenységünket.

2017. szeptember 1-től ismét önálló intézményként, Kalász Alapfokú Művészeti Iskola névvel indíthattuk el a 2017/2018-as tanévet.


nyomtatási nézet